Industriella revolutionen del 1

Den industriella revolutionen började i Storbritannien under 1700-talet. Storbritannien hade fraktskepp som seglade till bland annat Nordamerika, Kina och Indien. Från dessa resorna så fick de lära sig nya metoder inom jordbruket. Förut så var åkrarna uppdelade i små remsor som gjorde att alla bönder fick lika mycket bra jord som dålig jord. Detta kallas för tegar. En gård hade en remsa per åker. Och dessutom så brukade ungefär hälften av jorden på åkern ligga i träda. Vilket betyder att jorden får vila under ett år. Men att tegarna var så små gjorde att alla var tvungna att plöja, skörda och så samtidigt. Så parlamentet beslutade att det skulle bli ett skifte. Tegarna slogs ihop så att varje bonde fick vars ett större område. Vilket gjorde att bonden själv bestämde när han skulle plöja, så och skörda. Och som jag sade så så hade man ungefär 
halva området i träda under ett år. Det var för att jorden inte skulle förlora sin näring. Men sedan så upptäckte man att det fanns växter som producerade näringsämnen. Men när potatisen så behövde man verkligen inte träda. Potatisen behövde inte lika bördig jord. Genom uppfödning så fick man fler djur och mer bl a kött och mjölk.

De brittiska handelsfartygen som fraktade bland annat slavar från Afrika till Amerika var väldigt lönsamma. Vilket gjorde att det fanns pengar till annat, som fler maskiner i fabrikerna. Och i jordbruket där det blev väldigt lönsamt, med pengarna så skapades ny industriföretag och fabriker. Många bönder gick över till fårskötsel som inte krävde lika mycket arbetskraft och personer. Och textilindustrin van på det för att de behövde mycket ull. I berggrunden i Storbritannien så fanns det mycket järnmalm men man behövde mycket bränsle till det och Storbritannien hade inte mycket skog så de var tvungna att köpa bränsle från andra länder. Men en engelsk järnbruksägare framställde ett bränsle gjort på stenkol och stenkol fanns det gott om.
Flera småbönder blev arbetslösa efter det nya jordbruket. Alla bönder som inte ägde sin mark hade en risk att bli arbetslösa för att markägaren ville använde marken till fårskötsel. Många livnärde sig på allmänningar, vilket var byns gemensamma jord. Men efter skiftet så blev jorden uppdelad bland markägarna. Och eftersom att många behövde arbete så blev stenkolsgruvorna en succé för att folk behövde pengar.
1700-talet var också uppfinningarnas århundrade. Då kom bland annat vävstolen som producerade mer tyg än vad man någonsin har gjort förut. I början så var gick de på vatten. Så därför ligger alla gamla tygfabrikerna vid vatten.

Ångmaskinen uppfanns i början av 1700-talet men det användes bara till att pumpa ut faten från gruvorna. År 1840 så blev ångan det största drivmedlet i fabrikerna och inte långt efter så kunde man sätta på en ångmaskin på en vagn. Då skapades loket (lokomotiv). Och sedan så började ångfartygen komma fram. Det förändrade samhället helt och hållet. Det blev mycket enklare att resa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

För och nackdelar med kloning

Planering av friluftsliv åk 9

Pappersflygplan reflektion