Håll reda på miljöhoten
Vad är det?
Orsaker
Följder
Åtgärder
Västhuseffekten
Växthuseffekten är just nu det största miljöproblemet som finns. Avgaser förorenar atmosfären och minskar ozonskiktets tjocklek. Gaser som vattenånga, koldioxid och metan är växthusgaser som gör så att solstrålarna/värmen studsar tillbaka in mot jorden efter att den har kommit i kontakt med jorden. Växthuseffekten är faktiskt ett naturligt fenomen och utan den så hade jorden varit mycket kallare än idag. Eftersom att vattenånga (moln) också håller inne solstålarnas värme i atmosfären. Men nu iochmed att bilarna uppfanns med den industriella revolutionen så började vi människor släppa ut gaser som håller solstrålarna inne i atmosfären.
Under det senaste tiden (ca 10 år) så har genomsnittstemperaturen höjts med 0,4 grader. och totalt sett under de senaste 100 åren så har temperaturen höjts med en 1,7 grader.
Att världen blir lite varmare kanske låter ganska härligt, men det stämmer inte. När temperaturen höjs så kommer Arktis is att smälta, vilket kommer att höja havsnivån med flera meter. Just nu så ökar havsnivån med 3,4 millimeter varje år. Om vi fortsätter att släppa ut så här mycket avgaser så kommer havsnivån att höjas med flera meter. Vilket kommer att lägga stora delar av jordens bebodda delar under vatten.
Eftersom att isen smälter så kommer isbjörnar och andra arktiska djur bli av med sina hem, de lever på isen som flyter i havet samt på land, utan den så kommer de inom tid att dö ut. Men 95% av all is på jorden finns ovanför land och det är när den smälter så kommer vattennivån höjas med 70 meter.
Och om en sjundedel av den isen skulle smälta så skulle 630 miljoner människor behöva flytta från sina hem. Det är lite mindre än 10% av jordens befolkning. Det pågår också en kedjereaktion när isen smälter. Is absorberar inte av mycket av solstrålarna från solen, men när den smälter så kommer mer solljus absorberas av vattnet i haven, vilket ökar temperaturen återigen.
Det finns fler konsekvenser med uppvärmningen. I alla världens stora hav så finns det stora strömmar som fungerar på grund av saltskillnaden i oceanerna. Om isen skulle smälta så skulle det störa den här skillnaden i salthet och få haven att stå still. Det som påverkar oss är att de här strömmarna tar viktiga plankton som matar fiskarna i alla hav! Hälften av allt syre som vi andas in kommer från växter i havet så att mixtra med deras miljö är inte särkilt smart.
För att stoppa allt detta så krävs en stor förändring. Vi måste sänka utsläppet av avgaser drastiskt. Det kan vi göra genom att sälja våra bensin- eller dieselbilar och köpa elbilar eller i alla fall hybrider. Det är det vi kan hjälpa med mest.
Ozonhål i atmosfären
Ozonhål är ett naturfenomen som uppstår på det södra halvklotet vid hösttiden varje år.
Det kallas ozonhål eftersom att ozonnivåerna är nära noll. Ozon skapas och bryts ner hela tiden, men vi människor påverkar de processerna hela tiden. Ozon skapas när två syreatomer splittras och binder sig med en befintlig molekyl så att vi får en molekyl med tre syreatomer. Detta sker bara på hög höjd eftersom att för att en syremolekyl ska kunna splittras så måste den utsättas för UV-ljus som bara finns längst ut i atmosfären. Nedbrytningen av ozonet sker på samma sätt, men det tar ofta ganska långt tid för den att brytas ner så det finns alltid ozon i atmosfären.
Anledningen till att vi människor får ozonet att försvinna i just antarktis är att vi släpper ut gaser som gör så att nedbrytningen av ozon går mycket lättare och i en större temperaturskala. Eftersom att Antarktis är det kallaste stället på jorden så sker nedbrytningen i störts utsträckning där. För att öka mängden ozon så borde vi minska gasutsläppen, men att skapa ozon är lite trixigare. Det är fullt möjligt men ozon är en väldigt ostabil gas och hade varit svår att tillverka. Det orsakas av den höga halten klor som släpps ut av freoner som finns i bland annat kylskåp. Konsekvenserna är att det mesta av de farliga utstrålningarna som brukar stoppas vid atmosfären, kommer hela vägen fram till biosfären vilket gör det lättare att få hudcancer. Man kan inte göra mycket för att ozonlagret ska bli bättre för att det lagar sig självt men man kan förhindra det från att bli sämre, de största företagen som tillverkar freonprodukter har redan slutat med det (t ex kylskåp). Men vissa u-länder fortsätter att producera freonprodukter vilket gör att det tar lite längre tid än väntat. Men vid 2050 så borde ozonlagret vara helt återställt vilket är en stor förbättring för växtlivet. Men om vi inte skulle fixa problemet nu så kommer växtriket att förändras drastiskt.
Försurning av sjöar, skog och mark
Försurning är det som händer när vi förorenar luften med bilar och industri, då släpper vi ut gaser som svavel- och kvävedioxider. Dessa binder sig med vattnet i moln och blir sedan salpetersyra och regnar sedan ner på skogar och rinner sedan ned i sjöarna. Detta förorenar sjöarna och försurar dem. Försurning bidrar till att näringen i sjöar och marker försvinner och att fiskarna dör.
År 1990 så var 19% av Sveriges sjöar försurade, men nu så är bara 10% försurade. Problemet finns främst i sydvästra Sverige, där är 47% av sjöarna försurade, men i resten av Sverige så är bara 2-9% försurade. Så just nu så är problemet inte särkilt stort i Sverige, men i resten av världen så är försurning ett mycket större problem. I världens hav så har koldioxidhalten ökat med 40% vilket minkar Ph-värdet som är en skala för surhet. Många fiskar och växter tål inte att leva i sådana förhållanden och kommer att dö om Ph-halten ökar ytterligare.
Övergödning och syrebrist i hav
När bönder odlar så använder de sig ofta av gödningsmedel som gör att det växer bättre. Dessa kemikalierna som dem använder rinner sedan vidare i vattendrag som hamnar i sjöar. De organismerna i sjöarna får på så sätt mer föda och producerar mer koldioxid. Det gör så att många fiskar får en obalans i sin ämnesomsättning. De blir bland annat av med sin förmåga att upp syre. Än så länge så har 20% av Sveriges fiskarter försvunnit från alla sjöar och klassifieras som det farligaste hotet just nu mot världshaven.
Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ozonlagret
https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsurning
https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4xthuseffekten
Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ozonlagret
https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsurning
https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4xthuseffekten
www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vatten/Forsurade-sjoar/
miljo.vgy.se/forsurning.html
https://www.havochvatten.se/.../forsurning-av-sjoar-och-vattendrag
https://www.havochvatten.se/.../biologiska-effekter-av-forsurninge
miljo.vgy.se/forsurning.html
https://www.havochvatten.se/.../forsurning-av-sjoar-och-vattendrag
https://www.havochvatten.se/.../biologiska-effekter-av-forsurninge
Kommentarer
Skicka en kommentar